Když jsme na těch Kanárech, měli bychom si dát nějaké mořské plody. Ale jaké? „Kalamáry, ty nechutnají jako plody moře,“ říkám. „Aha, to dává smysl,“ odpovídá Tomík. Když jsme tedy v HiperDinu (místní supermarket) viděli krásné čerstvé kalamáry, neodolali jsme a dva jsme si koupili. Snad je správně ten mužský rod. Přijde nám to trochu divné, ale někde jsme to tak našli a nepátráme po tom. A jak je připravit?
Nejdříve ze všeho musíte kalamáry očistit. Na YouTube je spousta návodných videí, ale to naše je jednoznačně nejlepší. A navíc v češtině. Takže…
„Oloupání“ (svléknutí) kůže a odtržení ploutví už video nezachycuje, ale je to jednoduché a zvládne to úplně každý napoprvé. Ploutve se odlomí, respektive odloupnou a s nimi se začne stahovat i kůže. Pak se prostě jen táhne, kůže se sama krásně svlékne. Nakonec těla kalamárů ještě omyjeme.
A jak probíhá samotná příprava? Existuje určitě vícero receptů, ale my jsme si vybrali takový, který vypadal velmi jednoduše. Teď bychom ale některé věci udělali jinak, takže ať neopakujete naše chyby, tady je zaručený recept.
Tělo rozřízneme tak, aby z něj vznikla placka. Můžeme ho opatrně nařezat jako špekáček, ale neproříznout, hodí se tupý nůž. Připravíme si marinádu: dvě lžíce olivového oleje, utřené dva stroužky česneku, šťáva z půlky limetky, sůl, pepř a tymián. Nařezaná těla kalamárů potřeme marinádou a z každé strany na pánvi opékáme na mírném plamenu cca čtyři minuty (nebo podle pocitu :-)) Přidat na pánev lze i chapadélka, která získáme po jejich odříznutí od hlavy. Pozor na česnek, rád se připaluje. Jako přílohu jsme zvolili pro Kanárské ostrovy typické papas arrugadas (prostě malé brambory vařené v osolené vodě se slupkou, tradičně podávané s omáčkami mojo rojo a mojo verde z pálivých paprik) a opečená rajčátka.
Následující fotka je strašná, víme to. Ale jinou fakt nemáme 🙂
Dobrou chuť! Tedy vlastně Buen provecho!
Dobrý a úspěšný den vám oběma! Opět s chutí a zájmem pročítám poutavý a dobře napsaný cestopis, tentokrát z Evropy. Po večerech čtu cestopis po Chile, Patagonii, a tak si polacinu cestuji a prožívám situace lidí, kteří jimi naživo procházejí. No a když už jsem se odhodlal sem napsat, opět vás požádám – pokud se naskytne příležitost a nebude vám to působit nějaké potíže – o nějaký exemplář místních novin. Kanárské ostrovy sice už mám zastoupené, ale raději kolekci oživím o čerstvé exponáty. Ať vás provázejí jen a jen příznivé události, aby se tato svatební cesta stala nezapomenutelnou. Přeje Mirek Karásek
Dobrý den, děkujeme, že cestujete i s námi. Noviny určitě přivezeme, už jsme nějaké místní viděli, ale necháváme to na později, abychom je do ČR dopravili v co nejlepším stavu.
J+J
Ahojte , jak chutnaly kalamáry? Podle fotky bychom neřekli, že to byla taková bašta.
Náhodou byla. Chytil se ten česnek, ale jinak super.